Su Tesisatı Ne Zaman Yenilenmeli?

Su Tesisatı Ne Zaman Yenilenmeli?

Konforlu yaşam alanlarında su sızıntıları oluşmaya başladığında, su tesisatı ne zaman yenilenmeli? Sorusunu akla getirir. Yapılarda oluşturulan elektrik, gider tesisatları gibi, su tesisatı da yapının mimarisine uygun olarak, uzun süre dayanabilecek şekilde oluşturur.

Ancak arızalar baş gösterdiğinde ve küçük onarım maliyetleri arttığında, diğer tesisatlarda olduğu gibi su tesisatı da yenilenmelidir. Bu sayede tekrardan konforlu yaşam alanı oluşturulur ve yapının bütünlüğü sağlanır. Su tesisatının yenilenmesinin zorunlu olduğu durumlarda, bir plan çerçevesinde her zaman yapılabilir.

Su tesisatı şehir şebekesinden aldığı temiz suyu, yapının içerisinde dağıtarak mutfak, banyo, tuvalet konumuna taşıyan boru tesisatına verilen isimdir. Bu nedenle yenilemeler kısmi veya kapsamlı yapılabilir. Kapsamlı su tesisatı yenilenmeleri için, iklim koşullarının göz önünde bulundurulması gerekir.

Su Tesisatı Arızalarının Sebepleri Nelerdir?

Yaşam alanları planlanırken diğer tesisat sistemlerinde olduğu gibi, su tesisatı da uzun süre hizmet verebilecek şekilde oluşturulur. Üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla, ucuz ve kalitesiz işçilik, plansız yapılanma, kullanılan malzemenin kalitesiz olması, su tesisatının planlanandan önce arızalanmasına neden olur.

Bu durum her ne kadar kısa vadede maliyetleri düşürse de, uzun vadede tesisatın yenilenmesi gerekeceğinden, daha fazla maliyet oluşturur. Su tesisatı yapılanmasında mutlaka profesyonel ekip ve kaliteli malzeme kullanılmalıdır.

Bazen de kaliteli malzeme ve iyi planlanmış şebekelerde, zamana yenik düşerek arızalar gösterebilir. Sert iklim koşullarında su tesisatları için mutlaka kaliteli yalıtım işlemleri uygulanmalıdır. Don olaylarının yaşandığı koşullarda, buz oluşumları nedeniyle tesisat arızaları sıklıkla görülür.

Su Tesisatı Yenilenmezse Ne Olur?

Su tesisatı arızaları, su sızıntıları ile kendini hissettirir. Bu durum önemsenmediğinde, binanın yapısına nüfuz ederek, kullanım ömrünü ciddi oranda azaltır. Ayrıca tesisat içerisinde kaçış yolu bulan su, basıncın da etkisi ile arızayı daha da büyütür.

Bu türden sızıntıların çok katlı yapılardan ortaya çıkması ve zamanında önlem alınmaması, komşuluk ilişkilerini de ciddi oranda zedeler. Tesisatın yenilenmesinde kayıtsız kalan kişiler, daha sonrasında hem tesisatı için bütçe ayırmak durumunda, hem de alt katlarda oluşabilecek zararı gidermek zorunda kalır. Ayrıca Kat Mülkiyeti Kanunu’da bu yönde sorumlu kişilere ciddi yaptırımlar getirir.

Su Tesisatı Nasıl Yenilenir?

Su tesisatı ilk oluşturulurken, nasıl ki bir plan çerçevesinde gerçekleştirilmişse, yenileme işlemlerinin de bir plan çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekir. Konusunda deneyimli usta, öncelikle arıza tespiti için gelişmiş cihazları kullanarak, sızıntının konumunu tespit eder. Sızıntının kaynağına ulaşmak için, diğer tesisatlara zarar vermeden ve yapılanma planına uygun olarak erişim sağlanır.

Yapılan değerlendirmelerde, tesisat dahilinde bulunan boru ve bağlantı noktaları arızaya eğimliyse, sızıntı noktası ile birlikte genel değişimler sağlanır. Gerekli durumlarda tesisatın tamamen yenilenmesi gerekir. Çünkü bu sayede her defasında kaçak aramak, tamir ve tadilat işleri ile yaşamı sınırlamak zorunda da kalınmaz.

Su Tesisatı Yenilenme Maliyetleri Ne Kadar?

Basit sıhhi tesisat işlemlerine göre, su tesisatı yenilenme işlemleri daha fazla maliyet oluşturabilir. Ancak uzun vadeli düşünüldüğünde, yenilenen tesisat uzun süre arıza göstermeyeceğinden daha avantajlıdır.

Su tesisatı yenilenme maliyetleri;

  • Çalışma sahasının kapsamı,
  • Kullanılacak malzemenin kalitesi,
  • Görev alan firmanın fiyat politikası,
  • Kullanılan araçların çeşitliliği,

Gibi nedenlere bağlı olarak değişim gösterir. Tesisat değişimi sonrası, duvar ve zemin kaplamaları için de ekstra maliyetler oluşabilir. Su tesisatı yenilenmesini sağlayan bazı firmalar, müşterilerin bu yönde taleplerini de gerçekleştirebilirler.


WhatsApp
Hemen Ara